Index Vakbarát Hírportál

Világító gombákat találtak Borneón

2012. október 5., péntek 15:58

Új fajokat fedezett fel Borneón egy holland és maláj kutatókból álló expedíció, amelyet a holland Naturalis Biodiversity Center egyik kutatója, Menno Schilthuizen vezetett. Az új fajok között néhány igazán meglepő élőlény is akad, mint például a sötétben világító gomba, a kocsányszemű rovar, az ugrópók és egy tölcsér formájú növény, amit vécének használnak az állatok.

Sikeresnek mondható az expedíció, nagyon sok anyagot gyűjtöttünk – mondta Menno Schilthuizen. Most következik a második fázis, amikor kielemzik az adatokat, megvizsgálják az élőlények DNS-ét és kapcsolatot keresnek ismert fajokkal.

A kutatók Borneó legmagasabb pontján, a Kinabalu hegyen vizsgálták a biodiverzitást, több mint 3500 DNS-mintát gyűjtöttek össze 1400 különböző növény-, gomba- és állatfajtól. Ezek közül 160 korábban nem ismert fajt különítettek el, pókokat, gombákat, csigákat, termeszeket és valószínűleg békát is.

A kutatók csak jövőre mutatják be részletesen felfedezéseiket, de előzetesen is a gombák El Doradójaként emlegetik a területet. Az eddigi kutatások a növény- és állatvilágra koncentráltak, a gombák ismeretlenek maradtak, pedig hihetetlenül változatos a formájuk, a színeik, lélegzetelállító tud lenni – lelkendezett az expedíció magyar résztvevője, Geml József gombatanszakértő. Két világító gombafajt is találtak, ezek közül az egyik új faj lehet. Világító gombákat már eddig is ismertek, nappal teljesen átlagos gombáknak tűnnek.

A másik érdekes felfedezés egy olyan légy, amelynek a szemei olyan hosszú száron vannak, ami az állat testénél hosszabb is lehet. A hímeknek nagyobb a szemük, hogy elkápráztassák a nőstényeket. Ráadásul ezek a legyek nagyon gyorsan szaporodnak, akár 5-6 új generáció is megszülethet egy évben ellentétben az afrikai legyekkel, ahol évente egy generáció születik. Ugyanakkor Borneón van egy olyan kocsányszemű légyfaj, mely 1,5 évig is elél. Mindezeket vizsgálva, közelebb kerülhetünk a legyek szaporodásának megismeréséhez.

A legfurcsább felfedezés azonban a vécéként használt növény volt: a Nepenthes lowii az állati ürülékből szerzi be a szükséges nitrogént. Egy ügyes trükkel érik el, hogy az állatok bele ürítsenek: az apró emlősöket nektárral kápráztatja el, és azok a tölcsérszerű virágra ülnek, míg az édes nektárt eszegetik.

Rovatok