Index Vakbarát Hírportál

Városba költözhetnek a pumák

2012. október 6., szombat 22:59

A mosómedvék és a prérifarkasok után nagyobb testű ragadozók is beköltözhetnek az észak-amerikai nagyvárosokba. Erről tartott előadást az EcoSummit 2012 nemzetközi konferencián Stan Gehrt, az ohioi állami egyetem professzora, aki 12 éve tanulmányozza a prérifarkasokat.

Az állatok egészen elképesztő módon tudnak alkalmazkodni a városi életformához. Gehrt egyik meglepő felfedezése az eddigi legkisebb vadászterület volt: egy prérifarkas-csoport Chicago külvárosában mindössze két négyzetkilométeren rendezkedett be, mert ott is elegendő élelmet és vizet talált.

Jelenleg a prérifarkasok a legnagyobb húsevő emlősök, amelyek életben tudnak maradni a nagyvárosokban, de Gehrt szerint már a küszöbön áll a többi érdeklődő. Farkasok, pumák és medvék is a városok közelébe költözhetnek. Ez nem csupán elmélet, hiszen pumát már láttak Chicago egyik kerületében, a fekete medvék pedig New Jersey utcáin bukkantak fel.

Eredetileg azért költöztünk városokba, hogy távol kerüljünk a természet veszélyes fenevadjaitól, erre a ragadozók is követnek minket. Gehrt szerint eddig csak vidéken találkoztunk azzal a kihívással, hogy vagy megpróbálunk együtt élni a ragadozókkal, vagy rendszeresen konfliktusba kerülünk velük. Hamarosan azonban a városlakóknak is el kell gondolkozniuk ezen a kérdésen.

A prérifarkasok példája ugyanis azt mutatja, hogy az állatok a vársnál sokkal rugalmasabbak, és ha élőhelyet kell választaniuk, az pont megfelel nekik, ami nekünk is.

Rovatok