Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant a Dragon rakétájának egyik hajtóműve

2012. október 8., hétfő 20:59

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban indult el a SpaceX magánűrhajós cég Dragon űrhajója a nemzetközi űrállomásra, a fedélzetén 450 kilónyi felszereléssel és ellátmánnyal. A történelmi küldetés (ez az első alkalom, hogy a NASA szerződéssel bíz meg egy magáncéget ilyen feladattal) első fázisa, a felszállás az első jelentések szerint tökéletesen sikerül a floridai Cape Canaveral űrkikötőből, a Dragon érkezése az ISS-hez szerdára várható.

Néhány órával a fellövés után azonban kiderült, hogy a start korántsem volt olyan zökkenőmentes, mint elsőre tűnt: a Dragont hordozó Falcon–9 rakéta egyik hajtóműve ugyanis felrobbant a kilövés után nem sokkal. A SpaceX videóján 1:30-nál látszik a detonáció. Hogy a robbanást mi okozta, arról egyelőre nem adott ki információt a cég, csak annyit mondtak el, hogy az űrhajó biztonsági rendszere beavatkozott, és robbanás után a fedélzeti számítógép a maradék nyolc hajtómű között újraosztotta a terhelést. A Dragon pályája így nem módosult, az eredeti terveknek megfelelően fog haladni az űrállomásig, majd október végén vissza.


Ha a mostani út sikerrel zárul, még 11 hasonló utánpótlás-szállító bevetés fogja követni 2013 és 2015 között - ezért a NASA összesen 1,6 milliárd dollárt fizet a SpaceX-nek, viszont így nincs rászorulva az orosz Szojuz űrhajók segítségére. A SpaceX időközben gőzerővel dolgozik az űrhajója és szállítórakétája következő verzióin, amivel már embert is képesek lesznek szállítani.

Rovatok