Index Vakbarát Hírportál

Százmillió éves harcjelenet a borostyánban

2012. október 9., kedd 10:17 | aznap frissítve

Nagyjából százmilló évvel ezelőtt egy pók épp a hálójába gabalyodott darázzsal készült végezni, amikor mindketten beleszorultak a rájuk boruló gyantába. A vadászjelenetet tökéletesen megőrző borostyánkő Mianmarban, a Hukawng-völgyben került elő.

A kora krétakori fosszília az első olyan lelet, ami akció közben ábrázol egy darázzsal harcoló pókot. A két ízeltlábú fajtársai már nem élnek, de rokonaik fennmaradtak. A pók egy korai keresztespók, a darázs mai rokona pedig egy olyan faj, amely a ma is pókokra és pókpetékre vadászik. Ugyanakkor a fa, aminek gyantája végül borostyánkővé vált az évezredek alatt, időközben kihalt.

Az Oregon Megyei Egyetem kutatója szerint a megkövült jelenetben épp azt látjuk, ahogy a pók nyeri az összecsapást. „A darázs legrosszabb rémálma vált valóra: épp arra várt, hogy a pók rárontson, mikor a fa gyantája mindkettőjüket csapdába ejtette” – mondta George Poinar.

A fosszília tizenöt szál pókfonalat is megőrzött, bár ez nem a legidősebb pókháló: a legrégebbi, pókfonalat is tartalmazó lelet nagyjából 130 millói éves. A kutatók szerint a pókfélék legkorábban 200 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön.

Rovatok