Index Vakbarát Hírportál

Magyarországról is lefotózták a Föld mellett elsuhanó kisbolygót

2012. október 12., péntek 13:21

A Holdnál is közelebb járt a 2012 TC4 jelű kisbolygó, amikor csütörtök este észlelték a Piszkéstetői Obszervatóriumból.

Péntek hajnalban alig 95 ezer kilométerre, a Hold távolságának negyedére suhant el mellettünk a 2012 TC4 jelű aszteroida. Ekkor hazánkból már nem volt megfigyelhető, de csütörtökön este az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Piszkéstetői Megfigyelő Állomásáról sikeresen észlelték a közeledő kisbolygót.

A 15-20 méter átmérőjű égitestet október 4-én fedezték fel a Hawaii-szigeteken működő Pan-STARRS program 1,8 méteres távcsövével. Számítások szerint hetente többször is elhalad egy hasonló méterű égitest a holdpályán belül, de ezek nagy részét még mindig nem vesszük észre. Ezért is volt különleges a mostani alkalom, mert jól fel lehetett készülni rá. Az időjárás is kedvező volt, így este 7-kor, amikor már eléggé besötétedett, a megfigyelők az égitestre irányították az obszervatórium 60 cm-es Schmidt-távcsövét.

A kis távolság miatt olyan gyorsan mozgott egünkön a kisbolygó, hogy 2 másodpercnél hosszabb expozíción már csíkot húzott. Mivel pozíciójának pontos meghatározásához közel csillagszerűnek kell maradnia, így a felvételek többsége ilyen expozíciós idő mellett készült. Műszerrel végül sikerült lefotózni a 14,5 magnitúdós, szabad szemmel láthatónál 1500-szor halványabb égitestet.

A legkisebb távolság elérésekor a 2012 TC4 már körülbelül 8-szor gyorsabban mozog az égen, ezért a megfigyelése csak a távcsövekre szerelt videokamerákkal lehetséges az Egyesült Államok déli részéről, illetve Közép- és Dél-Amerikából. A bolygónk mögött elhúzó égitest ezután a földpályán belülre kerül, nagyon gyorsan elhalványul és roppant kicsi lesz az esélye annak, hogy valaha viszontlátjuk.

Rovatok