Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgöző ködöket találtak az űrben

2012. október 12., péntek 15:02

Űrbéli vattacukorra hasonlító ragyogó ködökről készített fényképeket az amerikai űrhivatal (NASA) Chandra nevű űrteleszkópját irányító kutatócsoport. A képek részei annak a sorozatnak, amelyben a közeli planetáris ködökről (nebulákról) állítanak össze. Ezek a planetáris ködök akkor jönnek létre, amikor a haldokló csillagok ledobják a külső gázrétegüket. A kutatás első részében 21 ködöt vizsgálnak meg, most ezekről adtak ki képeket és egy videót.

A Chandra egy röntgencsillagászati űrtávcső, amelynek az adatait a Hubble optikai felvételeivel kombinálták. A fenti képen a Macskaszem-köd (NGC 6543), valamint az NGC 7662, NGC 7009 és NGC 6826 látszik.

A planetáris ködök több mint egy évszázada nyújtanak értékes adatokat a haldokló csillagokról az asztrofizikusoknak. Nagyszerűen tesztelhetők rajtuk a csillagok evolúciójával kapcsolatos elméletek, és általuk megismerhető az univerzumban megtalálható nehéz elemek eredete, mondta Joel Kastner, a tanulmány vezetője. Azt azonban még mindig nem egészen értjük, hogy miért ilyen változatos a formájuk, tette hozzá a kutató.

Rovatok