Index Vakbarát Hírportál

Nagyon furcsa kőzetet talált a Curiosity

2012. október 12., péntek 10:48

Miután a NASA Mars-járója, a Curiosity lézerrel és röntgennel is megvizsgált egy marsi kőzetet, az űrközpont szakértői megállapították, hogy ehhez hasonló sziklát még soha nem láttak a bolygón. A töredékes bázikus kőzet nem ismeretlen anyagból van: a geológusok már láttak hasonlókat a Földön, például a hawaii vulkánok környékén.

Roger Weins, a Curiosity kémiai elemzőrendszerével dolgozó kutató szerint ehhez hasonló kőzettípust a korábbi Mars-járók sosem észleltek. Ehhez hasonló kőzetek többnyire olyan területen alakulnak ki, ahol nagy a nyomás és gyakori a víz jelenléte. A Curiosity elsősorban üledékes kőzeteket vizsgál, amikből az élet egykori jelenlétére utalhatnak, de a Jake Matijevic névre keresztelt szikla látszólag vulkanikus kőzet, ami valószínűleg több kilométerrel a bolygó felszíne alatt alakulhatott ki.

A Mars-járó egyelőre csak a korai vizsgálatokat végezte el a Jake Matijevicen. A Curiosity alfa-részecske röntgenspektrométerrel elemezte a kőzetet, hogy megállapítsa annak kémiai összetételét, a Chemcammel pedig több mint négyszáz lézersugarat lőttek a sziklába, hogy az így keletkező mikroszkopikus porszemcséket és plazmát is megvizsgálhassák. A vizsgálat kimutatta, hogy a szikla szilíciumot, alumíniumot, nátriumot és káliumot is tartalmazott. Edward Stolper, a Curiosity kutatócsoportjának munkatársa szerint ez azért is meglepő, mert ilyen összetételű kőzetet korábban sosem láttak a Marson.

A kutatók úgy vélik, hogy a Jake Matijevic akkor alakulhatott ki, amikor a magma elérte a hidegebb kőzetrétegeket. Ahogy a magma megszilárdult, először a nikkel, a vas és a magnézum kikristályosodhatott ki, a szilícium, az alumnínium, a nátrium és a kálium pedig megmaradt. A NASA kutatói még sosem találkoztak hasonló kőzettel, de hangsúlyozták, hogy mivel egy izolált mintáról van szó, ennek alapján egyelőre nem érdemes messzemenő következtetésekbe bocsátkozni a Mars geológiájával kapcsolatban.

Rovatok