Index Vakbarát Hírportál

Csak őssejtekből hoztak létre egy állatot

2012. október 12., péntek 13:19

Bizarr irányba tart a biotechnológia fejlődése, a Kiotó Egyetem kutatóinak legújabb vívmánya ugyanis az, hogy a világon elsőként tudtak megtermékenyíteni egy mesterségesen létrehozott petesejtet egy szintén művi hímivarsejttel. Bár az alapanyagként felhasznált őssejt természetes, a megoldás csöppet sem az.

Mitinori Saitoru kutatócsoportja 2011-ben sikeresen hozott létre egy egészséges kisegeret, amelynek apai ágon volt mesterséges felmenője – akkor még csak a hímivarsejtet állították elő őssejtből. Már ez is nagy előrelépés volt, de az igazi áttörést az jelenti, hogy a működőképes petesejtet is sikerült előállítani, sőt mesterséges megtermékenyítéssel létre is hozták az első, kizárólag őssejtből származó kisegeret.

A japán csoport embrionális őssejtekből indult ki, amiket pluripotens őssejtté alakítottak át, mert abból számos sejjtípus kialakítható (idén az a két tudós kapta az orvosi Nobel-díjat, akik erre rájöttek). A tudósok nehezen tudtak csírasejteket készíteni, amely reproduktív sejtté fejlődhet.

Saitou az embrionális és pluripotens őssejteket egy fehérjekoktélban növesztette, hogy elsőrendű reproduktív sejteket hozzon létre, és abban reménykedett, hogy azok végül oocitákká (megtermékenyítetlen petesejtté) fejlődnek. A proto-oocitákat magzati petefészeksejttel keverték össze, majd az egészet beültették egy élő egér természetes petefészkébe. Egy hónappal később a proto-oociták normális oocitákká alakultak át, amiket petricsészében megtermékenyítettek egy őssejtből létrehozott hímivarsejttel. Az embriókat beültették az anyába, és nem sokkal később megszülettek az egészséges, termékeny utódok.

Saitou csoportja a következő lépésben az emberi pluripotens sejteket akar létrehozni. Ezzel nem a klónozás, vagy a szülők nélküli utódok létrehozása a céljuk, hanem csupán az, hogy jobban megértsék a megtermékenyülés folyamatát. A tudósok szerint ezzel a technikával a férfiak és nők termékenységi problémája egyaránt orvosolható lesz, és lehetőséget ad a szülőknek, hogy a saját őssejtjeik segítségével biológiai utódjaik legyenek.

Az szerencsére még csak scifi, hogy az emberi utódok teljesen szülők nélkül, szövetmintákból és sejtkultúrákból szülessenek meg.

Rovatok