Index Vakbarát Hírportál

Napszélből származhat a holdtalaj vize

2012. október 15., hétfő 16:29

Amerikai kutatók szerint a holdfelszín talajába zárt víz a napszelet alkotó töltött részecskékből származhat, amelyek folyamatos áramban érkeznek az égitestre. A Michigani Egyetem munkatársainak tanulmánya vasárnap jelent meg a Nature Geoscience című tudományos folyóiratban.

Az elmúlt öt év megfigyelései és laboratóriumi mérései megdöntötték azt a régóta fennálló hiedelmet, hogy a Hold teljesen száraz: vizet és hozzá tartozó vegyületeket azonosítottak a holdfelszínről származó regolit elnevezésű sziklatörmelékben és finom homokban. A víz eredete azonban tisztázatlan maradt.

Elméleti modellekkel már évtizedekkel ezelőtt igazolták, hogy a napszélből származó hidrogénionok (protonok) egyesülhettek a Hold felszínén lévő oxigénnel, így hozva létre vizet és negatív töltésű, egy hidrogén- és egy oxigénatomból álló hidroxil-ionokat. A Sciencedaily honlapnak nyilatkozó kutatók elmondták, hogy a mostani tanulmány szerzői infravörös spektroszkópiás és tömegspektrométeres elemzéssel igazolták, hogy a holdi regolit talajmintákban jelentős mennyiségben jelenlévő hidroxil-ionok mikrometeoritok becsapódása miatt jöhettek létre.

Rovatok