Index Vakbarát Hírportál

Vulkánkitörés-jelzőre bukkantak

2012. október 15., hétfő 15:36

University of Southampton geológusai megtalálták azt a mechanizmust, amely kiváltja a Föld legnagyobb vulkánkitöréseit, például a 2010-es izlandi eyjafjallajokulli esetet, amikor a repülőjáratok törlése miatt több millió utas ragadt a földön.

A Kanári-szigeteken dolgozó kutatócsoport a megrekedt magmát vizsgálta, hogy rájöjjenek, mi okozta a Las Cañadas vulkáni kaladeráját Tenerifen, a legnagyobb szigeten. A csapat szerint a vulkánnak legalább nyolc nagyobb kitörése volt az elmúlt 700 ezer évben.

Amikor  a magma eléri a Föld felszínét, láva lesz belőle, viszont van, amikor amikor a megreked a mélységben, és ott kristályosodik kőzetté. Ezeket a kőzeteket vizsgálta a kitörések után keletkező vulkáni törmelékben kutatócsoport. A kutatók szerint a magmakamrában lévő kitörés előtti keverék – ahol a melegebb magma keveredik a hidegebbel – valószínűleg ismétlődő okai a nagyméretű kitöréseknek.

Ezek a lávacsomók megrekednek a kitörés előtt, ezzel potenciális jelzést nyújtanak a geológusoknak a legrombolóbb vulkánokról. „Ezek a csomók azért speciálisak, mert a magmakamrából származnak, és a megszilárdulás előtt sziruposak voltak, mint a nedves homokból gyúrt labdák” – mondta Rex Taylor, a kutatócsoport egyik tagja.

A csapat kutatása szerint a keveredés az utolsó fázis a kitörés előtt. „A vulkánból származó kristályok elemzése szerint az utolsó változások közvetlenül a kitörés előtt mennek végre. A vulkánkitörésből származó kőzetek arra utalnak, hogy a magmakamra kiüríti magát a kitörés alatt, majd összeomlik és kalderát alkot” – mondta Tom Gernon a tanulmány társszerzője.

Rovatok