Index Vakbarát Hírportál

Elbukott a világvége miatt indított per

2012. október 16., kedd 19:50

Mivel nem tudta bizonyítani, hogy a Föld el fog tűnni egy fekete lyukban a svájci nagy hadronütköztetőben (LHC) végzett kísérletek miatt, ezért a münsteri bíróság nem vette ügyrendbe kedden annak a nőnek a vádjait, aki beperelte a világ legnagyobb részecskegyorsítójának működtetőjét, a CERN-t.

"A felperes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kísérletek úgynevezett fekete lyukakat hoznak létre, amelyek minden földi élet megsemmisülését okozzák" - fogalmazott a törvényszék. Megállapították azonban, hogy a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) biztonsági jelentései kizárnak mindenfajta veszélyt. Nincs kézzelfogható bizonyíték ezen biztonsági jelentések igazságtartalmának megkérdőjelezésére, és meggyőző bizonyíték sem került a birtokunkba - írta a bíróság. A nő korábban már megpróbálta a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróságon is a CERN tevékenységét leállíttatni.

A CERN tudósai fél évszázadnyi kutatás után júliusban jelentették be, hogy megtalálták az isteni részecskének nevezett szubatomi részecskét, a Higgs-bozont, amely az atomtudósok szerint az anyagot tömeggel ruházza fel. A Genf mellett működő kutatóintézet hadronütköztetőjében protonokat ütköztetnek egymással a fénysebességhez közeli gyorsasággal, majd a jelenség utáni reakciókat vizsgálják. A kísérleteknek már korábban is akadtak ellenzői, akik vagy szintén a fekete lyuk mindent megsemmisítő gravitációs energiájától, vagy hipotetikus kvarkoktól tartottak.

Rovatok