Index Vakbarát Hírportál

Így marad a felszínen a vízcsepp

2012. október 16., kedd 16:04

A fizika sok területe között talán a folyadékdinamikai kutatások azok, amik a legszebb eredményeket adják mind képek, mind videók tekintetében. A Physics Central blog a San Diegó-i folyadékdinamikai összejövetelhez kapcsolódva tette közzé az alábbi videót.

Amikor egy vízcsepp beleesik egy adag vízbe, először finoman visszapattan, majd miután nagyon rövid ideig még sértetlenül, eredeti alakját megőrizve a felszínen marad, egyesül a víz többi részével. Van azonban mód arra, hogy a pattogást megtartsák, és a vízcsepp ne váljon a víz részévé – ez látható a felvételen. Ha ezt az elvet követve egy hangfal, vagy bármilyen más, szabályozható rezgést biztosító szerkezet tetejére teszünk vizet, annak felületét könnyű rezegtetni. Ez a rezgés olyan vízcseppeket okozhat, amelyek folyamatosan pattognak és fennmaradnak a folyadék felszínén.

Pablo Cabrera-Garcia és Roberto Zenit, a National Autonomous University of Mexico fizikusai ezzel kapcsolatban készítettek felvételeket egy nagy sebességű kamerával, így a lassított felvételen pontosan követhető, mi történik.

Jól látható, hogy a cseppek nem süllyednek el, hanem a víz tetején maradnak. Ahogy adagolják őket, és egyre többen lesznek, egy ideig összekapcsolódnak, majd egy pont után az így alkotott vízcsepphálózat összeomlik.

Rovatok