Index Vakbarát Hírportál

Csillaghullás lesz a hosszú hétvégén

2012. október 21., vasárnap 13:19

Idén az Orionidák meteorraj maximuma október 21-re, vasárnap estre esik, ráadásul a Hold csak a kora esti égen fog látszani, így könnyen láthatóvá válik majd a csillaghullás hajnalban – írja az Időkép.hu

A meteorraj a Halley-üstökösből származik, ezért amikor egy ilyen meteor elég a légkörben, valójában a Halley-üstökös egy darabkáját látjuk elégni. Mivel a Halley-üstökös retrográd irányba kering, a meteorokat szemből kapjuk, így légkörbe érkezési sebességük igen nagy, átlagosan 60 kilométer másodpercenként.

Az Orionida meteorraj tagjai viszonylag látványosak. Üstökösből erednek, az üstökösök anyaga általában kissé lazább, a keményebb porszemcséket fagyott gázok veszik körül. Amikor ezek a légkörbe érnek, elégnek, látványos nyomot hagyva maguk után.

A hullás időtartama 4-5 nap, de az azt megelőző és követő időszakban is lesznek szórványos hullócsillagok. Óránként 10-20 hullócsillagra lehet majd számítani. A megfigyelésre a hajnali órák a legalkalmasabbak, mert az Orion csillagkép hajnaltájt látható.

Rovatok