Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az angliai borzmészárlás

2012. október 23., kedd 20:48

A brit kormány a szarvasmarha-tbc-t szerette volna megfékezni azzal, hogy indítványozta a borzok kilövését. A közvélemény tiltakozásának hatására a kormány elállt a tervétől. A szarvasmarha-tenyésztők által kezdeményezett borzmészárlás ellenzői azzal érveltek, hogy az állatok irtása nem hatékony megoldás a probléma kezelésére, sőt az érintett térségből elmenekülő borzok továbbterjesztenék a betegséget a szigetországban.

A brit kormány szeptemberben több ezer borz kilövését engedélyezte Anglia délnyugati részén, mert az egyébként védett állatok a tuberkulózist terjesztik a szarvasmarhák között. A betegség miatt egy év alatt 26 ezer szarvasmarhát kellett leölni az érintett angliai térségben, ami 90 millió font (több mint 30 milliárd forint) kárt okozott a gazdáknak. A hatóságok szerint a betegség a kórokozót hordozó borzokról terjed át a marhákra.

A közvélemény hevesen ellenezte a tervet.. A bírálók, köztük olyan neves személyiségek, mint Brian May, a Queen együttes gitárosa, alig másfél hónap alatt 150 ezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy az állatok irtásának leállítását követeljék.

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy a borzok leölését a jövő nyárra halasztják, mert egy friss felmérésből kiderült, hogy a borzállomány kétszer nagyobb a korábban feltételezettnél, és ezért jelentősen megnőnek a terv végrehajtásának költségei. Paterson ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett terve végrehajtása mellett.

Rovatok