Index Vakbarát Hírportál

Kilencmilliárd pixeles kép készült a Tejútról

2012. október 25., csütörtök 16:50

Több mint 84 millió csillagot tartalmaz a Tejút központi magjáról készült 9 gigapixeles felvétel, amely segíthet a csillagászoknak megérteni a csillagformálódás összetett folyamatát anyagalaxisunkban.

A képet a European Southern Observatory VISTA infrateleszkópja készítette, több ezer különálló kép összedolgozásával. A fotón tízszer több csillag található, mint a korábbi munkákon. A kép segítségével a tudósok fontos statisztikai elemzéseket végezhetnek a színről, hőmérsékletről, tömegről és a különböző csillagok koráról.

Galaxisunk, mint a legtöbb spriálgalaxis, tartalmaz egy központi magot, amelyben idősebb csillagok vannak – ezekkel könnyebben megérthető a galaktikus evolúció. A magban a csillagsűrűségen kívül a gázok és a csillagport koncentrációja is a legnagyobb. Ez elfedi a központi csillagokat, ezért nehéz megfigyelni őket. Az infravörös hullámok segítségével a csapat kiküszöbölte ezt a problémát – írja tanulmányban a szerzők egyike.

Az elkészült fotó 108 200-szor 81 500 pixeles. Egy átlagos könyv fotófelbontásával nyomtatva kilenc méter magas és hét méter széles lenne. A kép 24,6 gigabájtos teljes verziója [PSB] letölthető a European Southern Observatory oldaláról, vagy torrentfájlként innen.

Rovatok