Index Vakbarát Hírportál

A férfiak könnyebben figyelnek többfele

2012. október 25., csütörtök 16:34

Svéd kutatók szerint lehet ugyan, hogy a dolgozó anyák több feladattal birkóznak meg, mint férjeik, ám az csak mítosz, hogy a nők jobbak a figyelemmegosztásban. „Éppen ellenkezőleg, tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy a férfiak jobbak a figyelmük megosztásában, mint a nők" - magyarázta Timo Maentylae, a Stockholmi Egyetem pszichológus professzora.

A férfiak jobbak a nőknél abban, hogy egyszerre kezeljenek szimultán futó feladatokat, de a teljesítmények közti különbség mértéke összefüggést mutat a nők menstruációs ciklusával - állapították meg a svéd kutatók a Psychological Science című szakmailag lektorált amerikai szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Összefügg a menstruációval

Korábbi kutatásokkal megegyezően a mostani tanulmányban is arra jutottak, a jó munkamemóriával rendelkező férfiak és nők ugyancsak jobbak a figyelemmegosztásban. A többféle feladat egyidejű, összehangolt teljesítésének képessége ugyanakkor kapcsolatot mutatott a térbeli (tájékozódási) képességekkel is, amely a nők esetében összefügg a menstruációs ciklus fázisával.

Előző tanulmányokból kiderült, hogy a nők térbeli készségei változnak a menstruációs ciklus alatt, a menstruáció idején jobb, a peteérés környékén pedig gyengébb, amikor magas az ösztrogén női nemi hormon szintje. „Az eredmények egyértelmű különbséget mutattak a figyelemmegosztásban a férfiak és a peteérési fázisban lévő nők között, miközben ez a hatás eltűnt, amikor a nők a menstruációs szakaszban voltak" - ismertette Maentylae.

A tanulmányba százhatvan 20 és 43 év közötti férfit és nőt vontak be, akiknek az első, figyelemmegosztást felmérő tesztben 3 digitális számlálót kellett nyomon követniük. A kijelzők különböző időpontokat mutattak és különböző sebességgel haladtak. Miközben regisztrálniuk kellett az órák által mutatott - egyszerű szabályok által meghatározott - időpontokat, aközben figyelniük kellett egy kijelzőn futó névsort is, és kattintani az egérrel, ha ismétlődő nevet láttak. A térbeli készségeket és a munkamemóriát más tesztekkel vizsgálták.

Rovatok