Index Vakbarát Hírportál

Ritka lepkefajt találtak Délvidéken

2012. október 25., csütörtök 10:41

Egy különleges lepkefajra, a Phengaris (Maculinea) teleiusra figyeltek fel a Szabadkai-homokpusztán, amely igen ritka és veszélyeztetett fajnak minősül Európában. Szerbiában, ahol a lepkék mintegy kétszáz fajtája van jelen, első ízben figyelhették meg ezt a védett pillangófajt – írja a Magyar Szó.

Csengeri Attila, Szabadka város egészségügyi tanácsosa szerint különleges felfedezés a Riparia Természetbarátok Egyesületének köszönhető, akik a természetet járva és a lepkéket tanulmányozva felfigyeltek erre a pillangóra. Értesítették a szakembereket, akik azonnal megtették a szükséges lépéseket, hogy az Európában vörös listán szereplő lepkefaj a jövőben is megmaradjon ezen a területen.

Filip Franeta biológus a lepkéről a lapnak elmondta, a természeti értékekkel való rossz bánásmód miatt a Maculinea teleius élőhelye tíz-tizenöt év alatt jelentősen lecsökkent, ezért is került fel a védett állatok listájára.

Szimbiózisban a hangyákkal

Az állat fő tápláléka az őszi vérfű, mely lápos, mocsaras réteken nő, elterjedését meghatározza az növény elterjedése is. Bizonyos hangyafajtákkal igen speciális együttélést valósít meg ez a faj, ugyanis miután a nőstény a petéket az őszi vérfű bordó virágzatába rakja, a kikelt hernyók pár hét után leereszkednek a talajra, ahol feromonokkal odavonzzák a hangyákat, akik hangyalárvának nézik, és elviszik a bolyba.

A hernyók hangyatojásokon és lárvákon nevelkednek tovább, cserébe pedig táplálják a hangyákat. A bolyban bábozódnak be, majd következő nyáron kifejlett egyedként repülnek ki onnan. A Maculinea teleius életmódja tehát szorosan kötődik az őszi vérfűhöz és a hangyagazdához, ezért is vált veszélyeztetetté. A szakemberek felmérték az egyedszámot és megjelölték a lepkéket, így követni tudják majd a populáció számának változását, amellyel pillanatnyilag elégedettek.

Rovatok