Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki a Sandy hurrikán az űrből

2012. október 26., péntek 09:40

A nemzetközi űrállomás legénysége készített fantasztikus videofelvételt a Karib-tengeren pusztító Sandy hurrikánról. Az óránként 170 kilométeres széllökésekkel éppen Kuba keleti része felett örvénylő trópusi vihar az ISS fedélzetéről szinte mozdulatlan felhőképződménynek tűnik, pedig a karibi szigeteken az utóbbi napokban halálos áldozatokat is követelt a pusztítása Kubában, Haitin és Jamaikán.

A meteolrológusok szerint a hurrikánoknak leginkább kitett amerikai államot, Floridát el fogja kerülni a vihar, ami az Atlanti-óceánon észak felé mozog, és várhatóan kedden éri el a partokat. New Jerseyt, New Yorkot és Pennsylvania államot elkapva. Ekkorra már valószínűleg hurrikánból sima viharrá csendesedik, 60 km/h körüli széllel, azonban nagy az esélye, hogy összeütközik a sarkvidékről érkező hideg légtömegekkel, hatalmas szupervihart létrehozva. Az amerikai médiában a jelenséget a Frankenstein és a storm (vihar) szavak összevonásával máris Frankenstrom néven emlegetik, és az 1991-es Tökéletes viharhoz hasonlítják. Akkor a Grace hurrikánt elnyelő sarki vihar Kanadától Floridáig pusztította végig az amerikai keleti partot, 200 millió dolláros anyagi kárt, és 13 halottat hagyva maga után.

Sandy a várakozások szerint a legvidámabb amerikai ünnep, Halloween előestéjén éri el a partot, és a meteorológusok számításai szerint 5-6 napig okoz majd igazi ítéletidőt, heves esőzésekkel, esetleg hóviharokkal, és áramkimaradásokkal. A helyzetet súlyosbítja, hogy a partot telihold idején kapja el a vihar, amikor a dagály a legmagasabb.

Az atlanti hurrikánszezon egyébként idén szokatlanul csendes volt a partok közelében, de az óceán felett eddig 19 trópusi vihar, 10 hurrikán, és egy különösen erős, 3-as kategóriájú hurrikán (a Michael szeptember elején) alakult ki. A legnagyobb pusztítást az Isaac nevet kapott trópusi ciklon végezte augusztus végén. A szezon hivatalosan november végéig tart.

Rovatok