Index Vakbarát Hírportál

A Mars olyan, mint Hawaii

2012. október 31., szerda 10:35

A hawaiihoz hasonlít a Marsot borító talaj, derült ki a Curiosity által vett minták elemzéséből. A Mars-járó robotkarja segítségével vett por és homok keverékéből álló mintát az égitest talajából, majd elemezte azt a Chemin nevű eszközével – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA helyi idő szerint kedden. A CheMin (Chemistry & Mineralogy X-Ray Diffraction) egy laptop-méretű műszer, és különböző ásványok vizsgálatát bízzák rá. A tudósok az anyagok gyakorisága alapján próbálják megismerni a korábbi környezeti viszonyokat.

A műszer röntgensugarakat lő keresztül a kőzeteken, így állapítja meg az ásványok kristályszerkezetét. A mérések akár 10 óráig is tarthatnak, több marsi éjjelre elosztva. Az alábbi képen a mostani mintáról készült röntgenfelvétel látszik, a színek a sugárintenzitást jelzik, és a piros szín a legerősebb.

A minták vizsgálata alapján kiderült, hogy a Marson lévő talaj nagyban hasonlít ahhoz, amilyen a Hawaii-szigeteken található: vagyis mállott és bazaltos. A minta összetétele nagyjából egyezik az előzetes elvárásoknak. David Bish, az Indiana Egyetem kutatója és a Cheminen dolgozó munkacsoport tagja elmondta: a mostani vizsgálatok során inkább kibővíti a már meglévő tudásunkat, és kevés az esély az igazi meglepetésre.

Eltérően azoktól a kövektől, amelyekben a Curiosity nemrégiben folyékony víz nyomaira bukkant, a most vizsgált minták a Mars újabb kori fejlődéséről árulhatnak el részleteket. Az például kiderült, hogy a minta két részre osztható: egyrészt a lokálisan képződő, másrészt pedig a hatalmas marsi homokviharok által odaszállított homokszemekre.

Rovatok