Index Vakbarát Hírportál

Óriásrakomány indult az űrállomásra

2012. október 31., szerda 11:56

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Progressz M-17M jelzésű teherűrhajó szerdán a kazahsztáni Bajkonurból. A teherűrhajó közép-európai idő szerint 8 óra 41 perckor indult el, és alig hat óra alatt jut el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), közölte a Moszkva melletti irányító központ szakértője.

Korábban a szállítás két-három napig is tartott. Az oroszok kétféle kikötési eljárást dolgoztak ki, az elsővel 6, a másodikkal 25 óra alatt fejeződik be a művelet. A rövidebb technológiát először idén augusztus 2-án próbálták ki sikeresen.

A Progressz több mint 2,6 tonna rakományt visz a Földtől mintegy 350 kilométer távolságban keringő űrbázisra, míg az október elején fellőtt amerikai SpaceX Dragon csupán 453 kilogrammnyi teherrel szállt fel. A Progressz a rakterében vizet, élelmiszert, friss zöldséget és gyümölcsöt, orvosi eszközöket, fehérneműt, piperecikkeket, valamint tudományos kísérletekhez szükséges felszereléseket szállít az ISS-en dolgozó hat űrhajósnak.

A teherűrhajó  már szerdán célba ér, és a Zvezda (Csillag) modulhoz csatlakozik az űrállomáson. Ha a kikötésnél kisebb gondok adódnának, akkor az ISS fedélzetén lévő orosz űrhajósok megpróbálják kézi vezérléssel irányítani a Progresszt. Ha ez sem eredményes, akkor a teherűrhajót a korábbi, hosszabb eljárás keretében csak csütörtökön kapcsolják az űrállomáshoz.

Rovatok