Index Vakbarát Hírportál

Frissen tépett bottal pecázik a kakadu

2012. november 7., szerda 09:01

Egy osztrák kutatócsoport megfigyelte, hogy egy fogságban tartott kakadu egyre ügyesebben használja a szájában tartott botot, hogy elérje vele a ketrece túloldalára helyezett táplálékot. Korábban ilyet sosem tapasztaltak.

A vadon élő állatok többségére nem jellemző az eszközhasználat, de a fogságban tartottak idővel elsajátíthatják ezt a képességet. Egy osztrák kutatócsoport megfigyelte, hogy egy Figaro nevű, fogságban tartott kakadu rendszeresen gallyakat tépkedett, hogy azt a csőrében tartva elérje a ketrece túloldalán elhelyezett magvakat.

Alex Kacelnik, az Oxford Egyetem professzora, aki a témával foglalkozó tanulmányt írta, megjegyezte, hogy valószínűleg Figaro az első papagájféle, akiről följegyezték, hogy tudatosan használja az eszközöket. A varjúfélék családjába tartozó állatokról, például az új-kaledóniai varjakról már korábban is megállapították, hogy eszközöket használnak: a holló például a drótot is meghajlítja, hogy kihalászhassa vele a hosszú nyakú poharakba tett táplálékot.

Egyre ügyesebbé vált

A kutatók véletlenül vették észre, hogy Figaro is képes az eszközhasználatra. A madár egy kaviccsal játszott, ami a dróthálós ketrece túloldalára pottyant. Néhány sikertelen próbálkozás után Figaro egy botot vett a szájába, és a nyaka mozgatásával közelebb piszkálta a kavicsot a kerítéshez. Ezt addig folytatta, amíg végül elérhette a játékszerét. A kutatók ezután mogyorót tettek a kerítés túloldalára, és videón rögzítették a kakadu reakcióit.

A vizsgálatok során Figaro eszközhasználati képessége jelentős javuláson esett át. Először sikertelenül próbálta elérni a magvakat a szájában tartott gallyal, az ugyanis túl rövidnek bizonyult. Ezután erős csőrével letépett egy, a célnak megfelelő gallyat, ami már elég hosszú volt ahhoz, hogy a drótháló közelébe söprögethesse a táplálékot. A kutatók három nap alatt tíz kísérletet végeztek, és Figaro minden alkalommal megszerezte a csalogató diót. A tesztek során a madár nemcsak eredményesnek bizonyult, hanem a táplálék eléréséhez szükséges gallyat is egyre ügyesebben tépte le.

Kacelnik professzor szerint úgy tűnik, hogy Figaro felfedezte a helyzet megoldásához szükséges technikát, és ügyesen elsajátította azt. Bár Figaro az egyetlen eszközöket használó kakadu, akiről tudják, hogy eszközöket használ, Kacelnik szerint fajtársai is elég intelligensek lehetnek ahhoz, hogy megoldjanak egy új, fölmerülő problémát.

Rovatok