Index Vakbarát Hírportál

Miért érzékeny a krokodil állkapcsa?

2012. november 8., csütörtök 15:23

Amerikai kutatók megállapították, hogy az aligátorok és krokodilok állkapcsának vonalában elhelyezkedő aprócska dudorok érzékenyebbek, mint az emberi ujjbegy. A hüllők állkapcsának érzékeny bőre biztosítja, hogy utódjaikat a legnagyobb gyengédséggel szájukban hordozzák, és emiatt tudják egy pillanat alatt kettéroppantani a zsákmányukat is.

A kutatást vezető Ken Catania, a Vanderbilt Egyetem biológusa arra volt kíváncsi, hogy mire szolgálnak a krokodilok fején lévő dudorok, és hogy miért harapnak rá a hüllők arra, aminek az érintését érzékelik. A kis dudorok mikroszkopikus méretű struktúrák; ennek segítségével tudják megállapítani az állatvédők, hogy farmon nevelt vagy vadon élő krokodilbőrből készült-e egy-egy használati tárgy. Azt azonban mostanáig nem tudták, hogy a dudorok milyen célt szolgálnak.

Catania amerikai aligátorokat és nílusi krokodilokat vizsgált; a dudorok szerkezetének feltérképezésére pásztázó elektronmikroszkópot használt. Kiderült, hogy a struktúrában érzékeny idegvégződések találhatók, amelyek érzékelik a nyomást és a rezgést. Az idegvégződések a háromosztatú idegből indulnak ki, amely közvetlenül a koponyából nyúlik ki. A következő lépésben vizsgálták az ideghálózat működését, mert korábban azt feltételezték a kutatók, hogy a dudorok a víz sótartalmának megállapításában segítik az állatokat.

Egy igen érzékeny érintési teszt során egyetlen dudort érintettek egy szőrszállal; így derült ki a kutatók számára, hogy a dudorok az emberi ujjbegynél is érzékenyebbek a tapintási ingerre. A mérések szerint az aligátorok és a krokodilok az érintés után 50 milliszekundummal rázárhatják az állkapcsukat az áldozatra. A hüllők ugyanakkor nagyon gyengédek is tudnak lenni, amikor utódaikat a szájukban hordozzák egyik helyről a másikra.

Rovatok