Index Vakbarát Hírportál

Robotok váltják az aknakereső delfineket

2012. november 10., szombat 12:49

Az amerikai haditengerészet fél évszázada használ idomított delfineket a tengeri aknák felderítéséhez és hatástalanításához. A növekvő költségek és a robotika fejlődése azonban a Sea Mammal Program leállításához vezetett; a jövőben a haditengerészet robotokat fog használni a delfinek helyett.

A haditengerészet az 1960-as években jött rá, hogy a delfinek echolokációs képességeit, vagyis azt, hogy hangok alapján tudnak tájékozódni, sikerrel hasznosíthatják a tengeri aknák felderítésében. Bár az állatokkal jól bántak, mégis eszközként tekintettek rájuk, más katonai berendezésekhez és járművekhez hasonlóan. Becslések szerint a haditengerészet nyolcvan idomított delfint, valamint számos fókát használt a műveletekhez.

A második világháborúban még kecskéket zavartak az aknavezőre az olasz hadszíntéren harcoló amerikai katonák, de a delfineket nem arra képezték ki, hogy megtámadjanak valakit, és nem is kellett a robbanó aknák közé úszniuk. A haditengerészet azt a képességüket hasznosította, hogy a rájuk szerelt lokátorokkal és a természetes hangjelző képességükkel egyértelműen azonosítani tudták a tengeren hányódó aknákat. Az állatok munkája ugyanakkor nem volt veszélytelen. Egy állatvédő, Peter Singer szerint nemcsak az fordulhat elő, hogy egy delfin véletlenül aktivál egy aknát és elpusztul a robbanásban, hanem az ellenség figyelmét is az állatokra irányíthatja, akik emiatt kiirthatják a környéken föllelhető összes delfint.

Az állatokat azonban hamarosan robotokra cserélik. A haditengerészet ígérete szerint 2017-re a delfinek leszerelhetnek, a helyüket pedig gépek vehetik át. A BBC Future beszámolója szerint a Pentagon egy Knifefish nevű, torpedó-szerű robotot fog használni a delfinek helyett, ami tizenhat órát is eltölthet az aknák keresésével. A hét méter hosszú, önállóan működő jármű fejlesztése jelenleg is zajlik, de öt éven belül bevethető lehet, és a delfinekhez hasonlóan szonárral kutatna az aknák után. A haditengerészet ezen felül a német gyártmányú Seafox aknakereső rendszerekből is vásárolni fog; ezeket szintén az aknák földerítésére fejlesztették.

Rovatok