Index Vakbarát Hírportál

Hárfaszerű húsevő tengeri szivacsot találtak

2012. november 12., hétfő 11:36

Amerikai kutatók egy hárfa formájú, eddig sosem látott szivacsfaj példányaira bukkantak a kaliforniai partoktól nem messze. A 3300-3500 méter mélyen élő, különleges élőlény az egyébként szerves törmelékekkel táplálkozó tengeri szivacsok alig 17 éve felfedezett alfaja, a rákokat és halakat fogyasztó húsevő szivacsok között is speciálisnak számítanak, és nem csak a hárfa húrjaihoz hasonlóan kinőtt karok végén található spermiumzsákok miatt.

17 év telt el azóta, hogy Jean Vacelet és Nicole Boury-Esneault felfedezte az első húsevő szivacsfajt, azóta 24 további fajjal bővült az élőlényeket számon tartó lista. A hagyományos szivacsok a rajtuk keresztüláramló vízből szűrik ki a tápanyagot, a húsevő alfaj azonban kis kampók segítségével ejti csapdába a halakat vagy rákokat. A szivacs ekkor vékony membránt képez az áldozat köré, és lassan emészteni kezdi.

A most talált példányt egy a Monterey Bay-i kutatóintézet munkatársai fedezték fel, az élőlényről készült videót az internetre is feltöltötték. Sajnos ezen nem látszik, pontosan hogy is fogja el áldozatait a szivacs, de a kutatók szerint a hárfaszerű forma igen hatékony. A magyarázat szerint a mostoha körülmények között ez a forma adja a legnagyobb felületet a halak és rákok lépre csalásához, ráadásul így a szaporodáshoz szükséges petezsákok is a kellő helyzetbe kerülnek.

A szivacsok hímnősek, vagyis a szaporodáshoz szükséges pete- és hímivarsejtek egyaránt képződnek a faj egy-egy példányában. A kutatók szerint nem elképzelhetetlen, hogy éppen az ezeket tartalmazó zsákok azok, amik a közelbe vonzzák a halakat, amiket aztán a szivacs beszippant és megemészt.

Rovatok