Index Vakbarát Hírportál

Ősi duzzasztógátat tártak fel Törökországban

2012. november 14., szerda 18:51

Hettita duzzasztógátat tártak fel Törökországban, Anatólia északi részén, a régészek szerint az építési eljárások nem sokat változtak az elmúlt három évezred során, csupán az ókorban cement helyett agyagot használtak.

Az ásatásokat irányító Aykut Cinaroglu professzor elmondta, a gátat a szárazság miatt építették III. Hattuszilisz hettita király uralkodása alatt (Kr.e. 1265-1237). Előkerült az a hieroglifikus írással íródott tábla is, amelyen Puduhepat királyné adta ki az utasítást az építkezésre, a gátat Hebat anyaistennőnek szentelték.

Dendrokronológiai vizsgálatok csapadékhiányról tanúskodnak, az aszályos terület egész Spanyolországig húzódott. Ebben az időszakban Anatólia középső részén 11-13 duzzasztógátat építettek. "Mai szemmel nézve, apró tavak képződtek, de ha figyelembe vesszük, hogy mindezt kézi erővel hozták létre, nagyszabású építményekről van szó" - magyarázta Aykut Cinaroglu, aki szerint a gát a maga korában az egyedüli volt a világon, amely egyaránt szolgálta az öntözést és az ivóvízellátást.

Rovatok