Index Vakbarát Hírportál

Két percre eltűnt a Nap Ausztráliában

2012. november 14., szerda 00:43

Ausztráliai idő szerint szerda hajnalban kezdődött a Csendes-óceán északi térségében észlelhető teljes napfogyatkozás, a teljes napfogyatkozás két percig volt látható.

A Hold árnyéka, közép-európai idő szerint, kedden 21:35-kor rávetődött a Darwintól 250 kilométerre keletre fekvő Garig Gunak Barlu nemzeti parkra. Az árnyék innen a Carpentaria-öblön haladt át, majd ismét elérte az ausztrál szárazföldet. A déli féltekén megtett 14 500 kilométeres táv után a napfogyatkozás közép-európai idő szerint éjfél után 48 perccel ért véget Chilétől 800 kilométernyire nyugatra.

Pápua Új-Guineában, Indonézia keleti csücskében, Ausztrália keleti felén és Új-Zéland egészén részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető, ahogy Polinéziában, Chile déli részében és Argentínában. Ausztráliában tízezrek figyelték a jelenségeket, a tengerpartok megteltek Cairnsnál és Port Douglas-nél, de hegytetőkről, hajókról és léghajókról is távcsöveztek az amatőr csillagászok. Számítások szerint a világ minden részéről, így Magyarországról is érkező turisták Cairns térségében 75 millió ausztrál dolláros bevételt generáltak.

A legutóbbi teljes napfogyatkozás 2010. július 11-én volt a Csendes-óceánon. A következőt 2015. március 20-ra várják Izland, a Feröer-szigetek és a norvégiai Spitzbergák fölött. A közelmúlt Nappal kapcsolatos érdekességei közül az idei Vénusz-átvonulás érdemel még említést, az hazánkból is megfigyelhető volt, és egy darabig az sem lesz aktuális itthonról. Magyarországról is látható teljes vagy gyűrűs napfogyatkozásra is sokat kell várni: 2075. július 13-ig.

Rovatok