Index Vakbarát Hírportál

Helyreállt az orosz űrközpont és az ISS közötti összeköttetés

2012. november 15., csütörtök 11:58

Kijavították azt a még szerdán elvágott kábelt, amelyen keresztül biztosítják az orosz űrközpont és a Nemzetközi Űrállomás (ISS), illetve más űreszközök közötti összeköttetést - jelentette be csütörtökön a Roszkoszmosz szóvivője. Alekszej Kuznyecov azt is elmondta, hogy új kommunikációs csatornára álltak át a Moszkva környéki Koroljovban lévő irányító központban.

Az orosz űrhivatal képviselője megismételte, hogy a Nemzetközi Űrállomásról távozó orosz-amerikai-japán legénység jövő hétfőre tervezett visszatérésének programjában nincs változás. Az orosz modul dokkjához csatlakoztatott Szojuz-TMA-05M űrhajó Jurij Malencsenko orosz, Sunita Williams amerikai és Hoside Aki japán űrhajóst szállítja vissza a Földre.

Szerdán este Moszkva északkeleti részén, a Scsolkovszkoje sugárúton építőmunkások véletlenül elvágták azt a kábelt, amelyen keresztül biztosítják a távközlési kapcsolatot az orosz űrközpont és az űrállomás orosz modulja között.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió úgy értesült, hogy az irányítók és az űrállomás rádiókapcsolata egy időre megszakadt. Ezt a Roszkoszmosz illetékese rögtön cáfolta. A koroljovi központban azonnal átálltak a tartalék rendszerre – állította a szóvivő.

Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal űrrepülési programjának vezetője csütörtökön megerősítette, hogy a kábelszakadás nem befolyásolta munkájukat, és a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljával minden rendben van.

Az űrkutatási szakember a jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta: a Roszkoszmosznál még nem döntötték el, hogy 2015-ben indulhat-e újabb űrturista a Nemzetközi Űrállomásra. A lehetséges jelölt a brit Sarah Brightman, de még nem kötöttek vele szerződést – mondta Krasznov.


Az Operaház fantomja című musicalből ismert angol énekesnő október 10-én jelentette be Moszkvában, hogy ő lesz az első polgári személy, aki az űrturista program 2009-es ideiglenes lezárását követően ismét az űrbe indulhat.

Rovatok