Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb a kvantuminternet

2012. november 16., péntek 18:28

A teleportálás távolsági rekordját már számtalanszor megdöntötték a kvantumfizikusok, de az átvitt információ mennyisége lassan növekszik. Most azonban kínai fizikusoknak sikerült egy makroszkopikus objektumtól egy 150 méterrel távolabb lévő másikig adatokat átvinniük, és a munkájuk jó alapot biztosít a kvantumrouterek és a kvantuminternet kifejlesztéséhez.

A kvantumhálózatok nem bitekre épülnek majd, mint a mai számítógépek, hanem úgynevezett kvantumbitekben tárolják az információt. A kvantumbitek azonban híresen sérülékenyek, egyetlen mérés elpusztítja őket. Ezért nem egyértelmű, hogy a makroszkopikus tárgyak, mint a routerek és az üvegszálas hálózatok hogyan boldogulhatnak majd a kvantumbitekkel.

A fizikusok kvantumösszefonódás nevű jelenséggel tudták megoldani a kvantumbitek biztonságos szállítását. Ebben gyakorlatilag összekötnek két kvantumobjektumot, és gyakorlatilag lényegtelen, hogy azok milyen messzire vannak egymástól. Az egyik részecske mérése befolyásolja a másikat, vagyis a kutatók úgy tudnak kvantuminformációt továbbítani egyik pontból a másikba, hogy a kvantumbitnek a két hely közötti téren nem kell áthaladnia.

Nem könnyű teleportálni, de a fizikusok egyre többre képesek. Teleportáltak már kvantuminformációt egyik fotontól a másikig, iontól fotonig, és már makroszkopikus atomoktól fotonokig is. Az újdonság az, hogy Xiao-Hui Bao, a hefeji műszaki egyetem kutatója két makroszkopikus objektum, rubídiumatomok egy-egy csoportja közt valósította meg a teleportálást.

A neheze persze még hátravan, a kutatók most azon dolgoznak, hogy hosszabb ideig tudják tárolni a kvantuminformációt, amely most csak 100 mikromásodpercig marad meg.

Rovatok