Index Vakbarát Hírportál

Óriásbolygót találtak egy fiatal csillag körül

2012. november 19., hétfő 16:01

A Jupiternél tizenháromszor nagyobb bolygót találtak a japán óriásteleszkóp, a 8,2 méteres tükörátmérőjű Subaru segítségével. Mivel a gázóriás sokszorosan felülmúlja a Naprendszer legnagyobb bolygóját, a szuperjupiterek kategóriájába sorolták. A bolygó a Kappa Andromedae csillag körül kering, amelynek tömege 2,5-szöröse a Nap tömegének, és 170 fényévnyire található a Földtől.

Az új bolygó azért érdekes, mert megkérdőjelezi a bolygóképződés általánosan elfogadott elméletét. A jelek szerint az égitest ugyanolyan módon keletkezett, mint a közönséges, kisebb tömegű bolygók: a születőfélben lévő csillag körül keringő anyagból, a protoplanetáris korongból. A Kappa Andromedae viszonylag fiatal csillag, alig harmincmillió éves, míg a Nap életkora ötmilliárd év lehet – olvasható a Space.comon. A bolygó pályáját a Neptunusszal lehetne összehasonlítani, de valamivel szélesebb pályán kering. Ezekből a jelekből egy jóval kisebb bolygó kialakulását feltételeznék tudósok.

Korábban a csillagászok kétségbe vonták, hogy ilyen hatalmas csillagok képesek életet adni a bolygóknak a protoplanetáris korongból, a Kappa Andromedae a jelek szerint mégis sikerrel járt.

A fotót a japán távcsővel a hawaii Mauna Kea hegyről készítették. Idegen csillagok körül keringő bolygókat nagyon nehéz találni, mert a csillag fénye elhalványítja a bolygókat. A csillagászok speciális, infravörös fényt használó technikával próbálják mégis megtalálni a bolygókat, ezzel ugyanis ki tudják szűrni a csillagok fényeit és megláthatják az apró pontokat. Eddig nyolcszáz bolygót sikerült felfedezni így, de nagyon kevésről sikerült jó képet készíteni.

Rovatok