Index Vakbarát Hírportál

A klímaváltozás miatt veszélyben a kérgesteknős

2012. november 20., kedd 10:31

A szárazabb és melegebb időjárás miatt a század végére eltűnhetnek a kérgesteknősök a Csendes-óceáni térségben. A teknősök amúgy is veszélyeztetettek, mert vadásznak rájuk és összegyűjtik tojásaikat.

A kérgesteknős a legnagyobb testű teknős a Földön, akár kétméteresre is megnőhet, tömege elérheti a 680 kilogrammot. Élete nagy részét az óceánokban tölti, a vízből csak a szaporodás miatt jön ki három-négy évente, tojásait a homokba ássa.

Az utódok száma a külső körülményektől is függ, nem mindegyik tojásból kelnek ki kisteknősök, a melegebb és szárazabb homokban például kevesebb lesz az utód. A legfrissebb előrejelzések szerint Közép-Amerikában szárazabb és melegebb lesz az időjárás a következő évtizedekben, emiatt fokozottan veszélyeztetett a kérgesteknős.

A Princeton University, a Drexel University és a Indiana-Purdue University tudósai most azon dolgoznak, hogyan lehetne megmenteni a teknősöket. Hét modellt dolgoztak ki, hogyan változhat az időjárás a következő száz évben, ezt összevetették a teknősök fészekrakási szokásaival. Arra a következtetésre jutottak, hogy a teknősök legfőbb élőhelyén, Costa Rica északkeleti részén kétharmadával csökkenhet a teknőspopuláció.

Elég ijesztő jóslat ez, ha azt nézzük, hogy az 1991-es 1500 nőstényből már csak 40 maradt 2011-ben a vadászat és a tojáslopások miatt. A kilencvenes években a tojásgyűjtést betiltották, és a nemzeti parkban erre ügyelni is tudnak, a vadászat azonban még mindig probléma.

Rovatok