Index Vakbarát Hírportál

Új szagot fedeztek fel

2012. november 20., kedd 11:04

Izraeli kutatók új szagot fedeztek fel, amelyet fehér szagnak neveztek el a fehér fény mintájára. Az illatot akkor fedezték fel, amikor különböző szagmolekulák összevegyítésével kísérleteztek.

Ha az összetevőknek semmilyen közös tulajdonságuk nem volt, a közös szaguk egyre közelített egymáshoz, ahogy új szagokat kevertek bele. Nagyjából harminc illat összekeverése után már a legtöbb keveréknek ugyanolyan volt a szaga, és ez a szag elnyomott minden más, erősebb illatot. A szag nem fordul elő a természetben, csak mesterséges körülmények között lehet előállítani.

Noam Sobel, a Weizmann Institute of Science kutatója szerint az eredmény ellentétes az eddig képzeltekkel, hiszen az orrban több száz, különböző illatokat azonosítani képes receptor van. Azt gondolnánk, hogy minél több szagot keverünk össze, annál speciálisabb szag jön létre, de ennek éppen az ellenkezője történt.

Sobel csapata 86 különböző szagmolekulát gyűjtött össze, amelyek lefedik a jelenleg ismert illatok teljes spektrumát. Összesen 191 csoportot alkottak, ezekben legfeljebb 43 különböző szagminta volt. Ezek után megkértek 56 önkéntest, hogy válasszák ki a hasonló illatokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több összetevőből állt a szagminta, annál hasonlóbb volt az illat. Az önkéntesen szerint húsz illatminta felett már hasonló, harminc felett nagyon hasonló volt a közös szag. A kísérletet később megismételték, de akkor már negyven különböző szagot kevertek össze, ugyanaz lett az eredmény.

Rovatok