Index Vakbarát Hírportál

Más növények energiáját szívja el az alga

2012. november 21., szerda 13:56

A Bielefeld University kutatói meglepő felfedezést tettek: a zöld algák egy faja, a Chlamydomonas reinhardtii a fotoszintézisen kívül más módon is energiához jut, más növényektől szívja el azt. A felfedezésnek hatása lehet a bioenergetikai kutatásokra is.

A növények fotoszintetizálnak, így nyerik a fejlődésükhöz szükséges táplálékot, ezt minden iskolás megtanulja. Egészen eddig azt gondolták, hogy csak férgek, gombafélék és baktériumok képesek saját növekedésükhöz más növényeket megcsapolni.

Olaf Kruse professzor és csapata alacsony szén-dioxidos környezetben tenyésztette az említett algákat, és azt vették észre, hogy az egysejtű növények más növényekből pótolták a hiányt. Az alga enzimeket választ ki, melyek elvonják a szomszédos növény cellulózát, kisebb cukorrészecskékre bontva azt. Ezeket szállítják utána az alga sejtjeibe, így az alga tovább tud növekedni.

"Ez az első alkalom, hogy egy növénynél ilyet tapasztalunk, minden eddigi ismeretünkkel ellentétes ez a fajta viselkedés, hiszen növény eszik növényt" – magyarázta a professzor. A kutatók most azt vizsgálják, hogy más algafajokra is jellemző-e ez a tulajdonság.

A felfedezésnek a bioenergiai kutatásokban is szerepe lehet, ugyanis a terület egyik legfontosabb feladata a növényi cellulóz részekre bontása. Most gombákból nyerik a növényi cellulózt lebontó enzimeket, cserébe azonban a gomba is táplálkozik és növekszik. Ha algákat tudnának használni erre a célra, nem lenne szükség a gombákra és hatékonyabbak lennének a bioüzemanyagok, hiszen az algák egyéb forrásból, hagyományos fotoszintézisből is megkaphatják a létükhöz szükséges energiát.

Rovatok