Index Vakbarát Hírportál

Pontosabb gravitációs térképünk lesz a Földről

2012. november 22., csütörtök 07:47

Az európai űrügynökség Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) űrszondája az eddigieknél részletesebb gravitációs térképet készít a Földről. A szondát 2009-ben állították Föld körüli pályára, az egy évig gyűjtött adatokból 2010-ben készítették el a gravitációs térképet.

Az eredetileg tervezett küldetés befejeződött ugyan, de az űrszonda a vártnál sokkal kevesebb üzemanyagot fogyasztott. Az európai űrügynökség emiatt 2014-ig tudja működtetni a szondát. A GOCE összegyűjtött adatai alapján így az eddiginél sokkal részletesebb gravitációs térképet tudnak majd alkotni.

Az első küldetésénél a szonda 254,9 kilométer magasan repült, most még ennél is alacsonyabbra viszik a pályáját, így pontosabb adatokat tud gyűjteni olyan nehezen megközelíthető területekről is, mint a magasabb hegységek, óceánok. Az űrügynökség augusztusban utasította a szondát, hogy kezdje meg az ereszkedést, a tervek szerint februárban éri el a kívánt magasságot. Ebben a magasságban már nagyon erős lesz a Föld vonzása, de a GOCE műholdat arra tervezték, hogy alacsony Föld körüli pályán keringjen.

A gravitációból adódóan a nehézségi gyorsulás a Földön átlagosan 9,81 m/s2, ez azonban nem egyenletes, hiszen a Föld nem tökéletes gömb alakú. A GOCE mérései alapján Izlandon és a Sri Lankától délre eső területeken a legerősebb a gravitáció. A nehézségi gyorsulás értéke a legerősebb és leggyengébb pont között 9,78 és 9,83 között mozog, de ez az eltérés annyira kicsi, hogy a mindennapi életben nem érzékelhető. A gravitáció egyenetlenségeinek térképe klímamodellek finomításához, oceanográfusok kutatásaihoz, illetve a földrengések és vulkanikus aktivitás előrejelzéséhez lehet majd hasznos.

Rovatok