Index Vakbarát Hírportál

Növényevő volt az óriási ősmadár

2012. november 23., péntek 14:04

A Diatryma nevű óriási ősmadár lábnyomait vizsgálva kutatók felülvizsgálják korábbi álláspontjukat, új elméletük szerint növényevő volt az állat. Sokáig azt hitték, hogy ez a madár váltotta fel a dinoszauruszokat mint csúcsragadozó. A most vizsgált lábnyomot 2009-ben találta egy washingtoni kutatócsoport.

A lábnyomokon nem találtak karomszerű nyomokat, emiatt kérdőjelezték meg a korábbi elméletet. A lábnyomok 55,8 és 48,6 millió évvel ezelőtt keletkezhettek. A Diatryma eddig vad ragadozóként jelent meg a tudományos munkákban és a médiában. Ez részben testalkatának köszönhető, az állat több mint két méter magas lehetett, hatalmas fejjel és csőrrel.

A paleontológusok is emiatt gondolták húsevőnek, testalkatából következtettek ragadozó voltára. Más kutatók azonban arra figyeltek fel, hogy rövidek a lábai, így nem tudott volna gyorsan a préda után futni. Megvizsgálták a madár koponyáját is, és kiderült, hogy a csőre nem kampós – ez a tulajdonság jellemző a ragadozókra, hiszen így tudják erősen megtartani és széttépni az áldozatot.

Rovatok