Index Vakbarát Hírportál

Az RNS-alapú oltóanyag eltörölné az influenzát

2012. november 26., hétfő 15:05

A német Friedrich-Loeffler Institute kutatói szerint előállítható olyan oltóanyag, amely véglegesen ellenállóvá tenné az emberi testet az influenzával szemben. A legtöbb influenza elleni oltóanyag csak egy évre teszi immúnissá a szervezetet, a vírus ugyanis olyan gyorsan mutálódik, hogy mindig új vakcinát kell alkotni.

Lothar Stitz vezetésével egy német kutatócsoport most teljesen más módszert ajánl, RNS-alapú oltóanyagot készítenének. A jelenlegi oltóanyagok megtanítják az immunrendszert, hogy felismerje a hemagglutinin (HA) és a neuraminidáz (NA) proteineket, amelyeket a vírusok hordoznak magukban. Ezek a fehérjék azonban állandóan változnak.

A cél tehát az, hogy olyan alkotóelemet támadjon a szervezet, amit a vírusok soha nem változtatnak meg. Egy korábbi javaslat szerint más a vírusokban lévő más proteineket kellene felismertetni a szervezettel, de ez az út még nem vezetett eredményre.

A legújabb módszerrel a vírusnak az RNS-ét céloznák. Az mRNS szabályozza a vírusban a HA és NA termelését. Ezt az mRNS-t a szervezetbe juttatva rá lehetne venni az immunrendszert, hogy idegen testként azonosítsa a vírusokat, és ellenreakcióba lépjen.

Az RNS-alapú oltóanyagokat még ki kell próbálni embereken is, hogy bebizonyosodjon, tényleg úgy működnek, ahogy azt elképzelték. Így kell még egy kis idő, míg forgalomba kerülnek, de az első kísérletek biztatóak.

Rovatok