Index Vakbarát Hírportál

Teliholdkor nem vagyunk bolondabbak

2012. november 26., hétfő 12:31

Egy népszerű hiedelem szerint közvetlen kapcsolat van az aktuális holdfázis és a mentális betegek állapota között. A québeci Laval Egyetem professzora, Geneviève Belleville és kollégái most egy majdnem nyolcszáz fős minta segítségével mutatták ki, hogy semmiféle ilyen összefüggés nincs.

A vizsgálatba elsősorban azokat a betegeket válogatták be, akik megmagyarázhatatlan mellkasi fájdalomra panaszkodva jelentkeztek a montreali Sacré-Coeure kórházban vagy a Laval Egyetem Hôtel-Dieu nevű lévis-i kórházában 2005 márciusa és 2008 áprilisa között. A pszichológiai vizsgálatok alapján a 771 kiválasztott személy nagy része a pánikroham, a szorongás tünetei mellett hangulatingadozással és az öngyilkos gondolatokkal is küzdött.

A kutatók holdnaptárak segítségével kimutatták, hogy a kórházi adatokat a holdfázisokra leosztva semmiféle kapcsolt nem rajzolódik ki, a pszichológiai tünetek gyakoriságának és az állapot súlyosságának nincs köze a négy holdfázis egyikéhez sem. Egy kivétel mégis volt: a szorongásos tünetek 32 százalékkal csillapodtak az utolsó holdfázisban. „Ez vagy egyszerű véletlen, vagy valami olyan faktor következménye, amit nem vettünk számításba” – mondta Belleville professzor. „De egy dolog biztos: sem az újholdnak, sem a teliholdnak nincs mérhető hatása a pszichológiai problémákra.”

A megállapítás nemcsak a közhiedelemnek mond ellent, de egy felmérés szerint a nővérek 80, az orvosoknak 64 százalékának is, akik szerint a Holdnak köze van a betegek mentális állapotához. „Abban bízunk, hogy az eredmények segítenek abban, hogy a szakma elvesse ezt az elméletet” – mondta a felmérés vezetője. „Ez a tévhit egyrészt befolyásolhatja a döntéseiket telihold idején, másrészt elaltathatja az éberségüket egyéb holdfázisok idején.”

Rovatok