Index Vakbarát Hírportál

Óriási vihar dúl a Marson

2012. november 27., kedd 12:48

Hatalmas porviharra figyelmeztetett a Marson a NASA űrszondája (Mars Reconnaissance Orbiter) és bolygón lévő két működő űrjármű, az Opportunity és a Curiosity. A vihart először november 10-én észlelték a Mars déli féltekén, akkor még azt gondolták, hogy csak helyi viharról van szó, de azóta elég naggyá nőtt ahhoz, hogy az egész bolygóra hatással legyen. A bolygó mindkét féltekéjén lecsökkent egyik oldalon a légnyomás, és ez a légköri áramlatokat megváltoztatva a bolygó túloldalán a hőmérséklet emelkedését okozta.

A hetvenes évekbeli Viking-küldetések óta most először tudnak közelről is tanulmányozni ilyen viharokat. Ráadásul most az űrből és a felszíni érzékelőkkel is meg tudják figyelni a vihar kialakulását és viselkedését.

A vihar most kilencszáz mérföldre (1448 kilométerre) van a napenergiával működő Oppotunitytől, a bolygó túlsó oldalán pedig a Curiosity gyűjti az adatokat. Ha a porvihar nagyobb lesz, a két jármű és a Mars körül keringő űrszonda soha nem látott képeket és adatokat küldhet a kutatóknak.

A kutatók így végre megtudhatnák, hogy a marsi viharok miért viselkednek különbözőképpen. Egyes viharok ugyanis hatalmasra nőnek, és az egész bolygóra kiterjedő szuperviharrá válnak, mások viszont hirtelen megállnak a növekedésben és helyi viharok maradnak.

Ugyanakkor a vihar miatt csökkenhet a napenergiával működő Opportunity energiaellátása, de az atomenergiával működő Curiositynek nem lesznek ilyen gondjai.

Rovatok