Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas fekete lyukat találtak

2012. november 29., csütörtök 16:46

A csillagászok akkora fekete lyukat találtak, amely teljesen elfoglalja galaxisának közepét. Olyan nagy kiterjedésű, hogy újra kell gondolni a fekete lyukak kialakulásával és növekedésével kapcsolatos eddigi ismereteinket.

A fekete lyukat az NGC 1277 nevű galaxisban találták, mely nagyjából 220 millió fényévnyire van. Általában a legmasszívabb fekete lyukak is csak 0,1 százalékát teszik ki saját galaxisuk központi csillaghalmazának. A most talált fekete lyuk azonban ennek az 59 százalékát foglalja el, messze túlszárnyalva az eddigi 11 százalékos rekordot.

Chung-Pei Ma, a Berkeley Egyetem asztrofizikusa nagyon érdekes felfedezésnek nevezte a fekete lyukat, mert egy viszonylag kicsi galaxisban alakult ki. A fekete lyukat a Hobby-Eberly távcsővel fedezték fel, amikor a legnagyobb galaxisok központjait vizsgálták. Az eredeti feltételezésük ugyanis az volt, hogy a legnagyobb galaxisokban vannak a legnagyobb fekete lyukak.

Az NGC 1277 galaxisban lévő fekete lyuk tömege 17 milliárdszor akkora, mint a Nap, összehasonlításként, a Tejútrendszerben lévő fekete lyuk tömege csak négymilliószorosa a Nap tömegének. Az NGC 1277 kiterjedése azonban csak egytizede a Tejút kiterjedésének.

A csillagászok először hibára gyanakodnak, így nagyon sokszor átszámolták és elemezték az adatokat – magyarázta Karl Gebhardt csillagász. Eddig azt gondolták, hogy a galaxis nagysága és a központjában lévő fekete lyuk nagysága szorosan összefügg, de most már nem annyira biztosak ebben. A legnagyobb probléma, hogy kevés az információ, eddig csak száz fekete lyuk tömegét mérték meg. Pont ezért indult a program, hogy megismerjék a fekete lyukakat.

Rovatok