Index Vakbarát Hírportál

Szerves anyagot találhatott a Curiosity

2012. november 29., csütörtök 12:04

Napok óta mindenki azt találgatja, hogy mit találhatott a Marson a Curiosity, mit fog bejelenteni a NASA hétfőn. Charles Elachi, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) igazgatója szerint a jármű szerves anyagot talált. A JPL az amerikai kormány által finanszírozott kutató- és fejlesztőintézet, a NASA egyik űrközpontja Pasadena közelében. Eredetileg a rakétakutatás volt a fő tevékenysége, ami bolygókutatással és robottechnológiával is bővült.

Charles Elachi szerint a Marsjáró valószínűleg szerves molekulákat talált, ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a Curiosity nem találhat életet a bolygón. A jármű tudományos berendezései képesek felismerni az olyan szerves anyagokat, mint a metán, amely szenet tartalmaz, az élet egyik alapanyagát.

De még ha metánt is talált a Curiosity, akkor sem lehet bizonyítani, hogy az élő szervezetből került oda. A Mars-járó műszerei nem tudják megerősíteni a szerves anyagok biológiai eredetét, és a metán egyszerű kémiai reakciókkal is létrejöhet, akár meteorokkal is a Marsra kerülhetett.

Rovatok