Index Vakbarát Hírportál

Barack Obama után neveztek el egy halat

2012. november 30., péntek 13:00

Etheostoma obama lett egy újonnan felfedezett halfaj neve, Barack Obama amerikai elnök csak egyike a négy elnöknek, akikről most halfajokat neveztek el. Steve Layman, a Geosyntec Consultants és Rick Mayden, a Saint Louis University kutatói a Tennessee folyó vízgyűjtő területén lévő Duck és Buffalo folyókban találtak öt új halfajt.

Ezeket amerikai elnökökről és alelnökről nevezték el. Barack Obamát például azért választották, mert sokat tett a környezetért, főleg a tiszta energia területén, ő az első olyan amerikai vezető, aki globális szemszögből foglalkozik a környezet védelmével.

Az amerikai elnökről elnevezett hal egy viszonylag vékony, narancs és kék színekben pompázó állat. A hímek 48 milliméter hosszúra nőnek, gyorsvízű folyókban élik életüket, főként a folyó medrében lévő kövek körül úsznak. A csavar az egész történetben, hogy a halak Alabamában és Tennessee államban élnek és egyik állam sem demokrata szimpátiájáról híres.

Etheostoma obama halon kívül még öt új fajt fedeztek fel, a kutatók azok után az elnökök után nevezték el, akik szerintük sokat tettek a környezetért. Teddy Rooseveltre a nemzeti parkok kialakításáért, Jimmy Carterre az energetikai politikájáért és az elnöksége után végzett humanitárius tevékenységéért, Bill Clintonra a vadon megőrzéséért, Al Gore-ra alelnök pedig környezetvédelemért folytatott politikájáért esett a választás, ráadásul Gore is Tennessee-ben született.

Rovatok