Index Vakbarát Hírportál

Megismétlik Shackleton felfedezőútját

2012. december 3., hétfő 10:34

Egy brit-ausztál csoport Tim Jarvis ausztrál környezetvédelmi szakember vezetésével végigjárná azt az utat, amit Ernest Shackleton tett meg 1914-ben az Antarktiszra. A csoport pontosan követni fogja a brit felfedező nyomát. A történeti hűség kedvéért a résztvevők nem fognak olyan felszerelést használni, ami száz évvel ezelőtt még nem létezett.

A Shackleton Epic csapat január elején indul Dél-Amerikából a néhai felfedező 6,85 méter hosszú hajójának pontos másával, majd nekivág a hegyeknek. Az expedíció az Elefánt-szigettől tartó csónakutat és a hegyláncon történő átkelést kívánja megismételni.

Az út sok veszélyt rejt magában. A hajónak, amelyet Shackleton unokájáról Alexandra Shackletonnak neveztek el, nincs tőkesúlya, ezért könnyen fölborulhat. Az expedíció tagjai azonban alaposan felkészültek, és a billenékenység kivédésére nemcsak köveket használnak, mint Shackleton, hanem a magukkal vitt felszerelést is.

Jarvis az expedíció hétvégi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nagy hatással volt rá Shackleton vezető stílusa és az a töretlen hit, amellyel a megpróbáltatásokból is sikert tudott kovácsolni. Jarvis szerint az izgalmas felfedezőút ideális platformot kínál a környezetvédelmi üzenete tolmácsolására is; mint elmondta, Shackleton megpróbálta megmenteni az embereit az Antarktisztól, az expedíció tagjai pedig megpróbálják megmenteni az Antarktiszt az emberektől.

Rovatok