Index Vakbarát Hírportál

3591 méteres lehet a legnagyobb legótorony

2012. december 4., kedd 18:27

Régóta tart a vita legórajongó körökben, hogy vajon mekkora lehet elvben a legmagasabb legótorony, ami még képes elbírni a saját tömegét - vagyis mekkora az az erőhatás, ami alatt még nem roppan össze az egész építményt tartó, legalsó legókocka. Az elméleti számolgatásokat most végre gyakorlati kísérlet követte, a BBC egyik műsorának kérésére a brit Open University mérnökhallgatói műszerekkel mérték meg a legókocka teherbíró képességét.

A kísérletben az alap, 2*2-es kockát használták, és azt találták, hogy az 4240 newton erőhatásig bírja a strapát. A töréspontnál nincs látványos szilánkokra robbanás, a kis építőkocka egyszerűen megrogy, és magába omlik, mint az olvadt sajt. Ezt a nyomást 432 kilogrammnyi legókocka tömege képes kifejteni, ami 1,15 grammos kockákkal számolva 375 ezer darabot jelent. Mivel egy építőkocka magassága 9,6 milliméter, egy legótorony soha nem lépheti át a 3591 méteres magasságot, mert összeroskad a saját súlya alatt.

Természetesen a számítás merőben elméleti, hiszen az Alpok csúcsaival vetélkedő magasság előtt nagyon-nagyon sokkal más problémákba ütközne az építkezés, mint a saját tömegének elbírása, és a már néhány méter után is óhatatlanul valamelyik irányba dőlő szerkezet összeomlana. A világcsúcs egyébként a Lego saját adatai szerint egy 32,5 méteres legótorony, a Guinness hitelesített rekordjai szerint viszont csak 30,5.

Rovatok