Index Vakbarát Hírportál

Agyagásványt találhatott az Opportunity

2012. december 5., szerda 14:25

A NASA kutatói szerint a napenergiával működtetett hatkerekű Mars-járó, az Opportunity agyagásványok nyomait fedezte fel. A nyomokat a Mars déli féltekéjén lévő hatalmas kráter nyugati pereme mentén található kibúvásokban fedezték fel. Az új felfedezés értékes információkkal szolgálhat a marsi klímáról. Az anyag tanulmányozása segíthet kideríteni a kutatóknak, hogy létezhettek-e valamikor a Marson olyan feltételek, amelyek lehetővé tették a mikrobiális életformák kialakulását.

Az eredményeket az Amerikai Geofizikai Társaság (American Geophysical Union) San Franciscó-i találkozóján ismertették. Az Opportunity még jó pár hónapig a jelenlegi helyén marad, mielőtt egy délebbre fekvő terület felé venné az irányt, ahol várhatóan igazi agyagásvány-lelőhely várja.

A NASA Mars-járója 2004-ben landolt a bolygón, de az eredetileg három hónaposra tervezett küldetését a NASA azóta többször is meghosszabbította. A jármű eredeti célja a marsi kőzetek és talajminták elemzése volt, hogy megállapíthassák, volt-e valaha víz a bolygón. Az Opportunity ezen felül számos csillagászati megfigyelést és légköri elemzést is továbbított a NASA-nak.

Rovatok