Index Vakbarát Hírportál

Magáncégek viszik fel a katonai műholdakat

2012. december 5., szerda 09:25

Az amerikai légierő szerződést kötött három magáncéggel, amelyek az amerikai katonai műholdak pályára állításáért lesznek felelősek 2017-ig. Az öt évre a Lockheed Martin, a SpaceX és az Orbital Sciences összesen 900 millió dollárt kap, ezért tetszőleges mennyiségű műholdfellövést kérhet tőlük a Pentagon, és mindegyik előtt külön megválaszthatja, hogy a három cég közül melyik végezze el azt.

A Lockheed hadiipari óriással régóta dolgozik már együtt az amerikai légierő, többek között az F16-os vadászgépet és az F117-es lopakodót is a cég gyártja, és évek óta az amerikai kormány legtöbb pénzzel kitömött szerződéses külső partnercége, évi 35 milliárd dollár körüli állami megrendeléssel.

Az Orbital Sciences eddig is kisegítette a légierőt katonai műholdak pályára állításával, 2000 óta 13 esetben vitte Föld körüli pályára szateliteket Minotaur hordozórakétákkal (ezek egyébként leszerelt Minuteman és Peacekeeper interkontinentális ballisztikus rakéták alkatrészeőből állnak). A SpaceX még sosem vett részt katonai küldetésben, a magánűrhajós cég a NASA-val dolgozik együtt és végzi pár hónapja a nemzetközi űrállomásra a utánpótlásszállítást.

Rovatok