Index Vakbarát Hírportál

Új Mars-járót indítana a NASA

2012. december 5., szerda 11:04

Az Amerikai Geofizikai Egyesület éves találkozóján a NASA bejelentette, hogy 2020-ban útnak indítanák a Curiosity Mars-járó utódját. Az amerikai űrügynökség keddi tájékoztatója szerint az új űreszköz a Marson üzemelő Curiosity építésekor fel nem használt anyagokból készülne, és ugyanazt az újdonságnak számító landolási rendszert használná, amellyel elődje 2012 augusztusában leszállt a Marson.

Az újabb Mars-misszióra a tervek szerint 1,5 milliárd dollárt fordítanának, de egyelőre nem részletezték, hogy a nyolc év múlva útnak induló Mars-járóra milyen feladatok várnak a bolygón. A NASA mindenesetre úgy véli, a projekt további lépés afelé, hogy a 2030-as években embert küldjenek a Marsra.

Kérdéses, hogy az amerikai kormány hajlandó-e finanszírozni az űrügynökség elképzeléseit. A NASA költségvetését a közelmúltban jelentősen megkurtították, ami a Mars-kutatásra fordítható keretösszeget is hátrányosan érintette. Az amerikaiak emiatt kénytelenek voltak kivonni magukat a két európai ügynökség által szervezett Mars-kutatási programból, amit 2016-ra, illetve 2018-ra terveznek. John Grunsfeld, a NASA adminisztrátora szerint azonban az évtized végére javulhat az űrügynökség pénzügyi helyzete, így nem lesz akadálya az újabb Mars-járó elindításának.

Rovatok