Index Vakbarát Hírportál

A társaságkedvelő gorillák tovább élnek

2012. december 6., csütörtök 11:11

Egy nemzetközi kutatócsoport közel háromszáz, észak-amerikai állatkertekben élő gorilla csaknem két évtizedes megfigyelése alapján arra a következtetésre jutott, hogy az állatok személyisége befolyásolja élettartamukat.

A brit tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy négy személyiségjegy – a dominancia, az extrovertáltság, az idegesség és a kedvesség – közül az extrovertáltság volt az, amely hozzájárult az állatok hosszabb életéhez. Az extrovertáltságot a kutatók olyan viselkedéssel jellemezték, mint a társaságkedvelés, az aktivitás, a játékosság és a kíváncsiság.

Az élethossz és az extrovertáltság közti kapcsolat fennállását nem befolyásolta a megfigyelt állatok kora vagy neme, ahogyan a tartási körülmények sem, sőt az sem, hogy az állatot hányszor helyezték át új lakóhelyre. A Sciencedaily hírportálnak nyilatkozó kutatók azt is megjegyezték, hogy a mostani megállapítások összhangban vannak az emberekre vonatkozó tanulmányok eredményével, amelyek már korábban megállapították, hogy a nyitott, társaságkedvelő emberek tovább élhetnek.

Rovatok