Index Vakbarát Hírportál

Radarképek egy közeli kisbolygóról

2012. december 6., csütörtök 11:34

Egy amerikai radarcsillagászokból álló kutatócsoport szokatlanul hosszú ideig, két hétig tudta vizsgálni a Föld közelében elhaladó 2007 PA8 jelű kisbolygót. Az öt éve felfedezett égitest november 5-én 6,5 millió kilométerre megközelítette a Földet, ami a Föld-Hold távolság tizenhétszerese. Ez nem különösebben jelentős közelség, ám éppen ennek a viszonylag lassú elhaladásnak volt köszönhető, hogy a NASA/JPL és a Caltech csillagászai október 31-e és november 13-a között szinte minden nap értékelhető radarvisszhangot kaphattak az 1,6 kilométer átmérőjű égitestről. A megfigyelésekhez a kaliforniai Goldstone-ban felállított 70 méteres rádiótányért használták.

Az október 31-i és a november 5-i megfigyeléskor is látszott egy-egy nagyobb, néhány 100 méter átmérőjű kráter az elnyúlt alakú kisbolygó felszínén. Utóbbi a november 13-i felvételeken is sejthető a kép tetején, de ezeken csak nagyon kis szögben látunk rá. A részletesebb elemzések számos nagy sziklát is kimutattak a felszínen; a legnagyobb közelítés idején a felbontás elérte a 4 métert.

További érdekesség, hogy a kisbolygó forgása szokatlanul lassú, a rotációs periódusa több nap. Az optikai megfigyeléseknél sokkal jobb felbontású radarmérésekkel a földközelségek időpontját és távolságát is sikerült pontosítani. Ezek alapján fontos alkalom volt az idei, mivel 1880 óta nem került ilyen közel hozzánk, ennél kisebb távolságban pedig csak 2488-ban láthatjuk, amikor 5,8 millió kilométerre fogja megközelíteni a Földet.

Rovatok