Index Vakbarát Hírportál

Parádés videón az éjszakai Föld

2012. december 6., csütörtök 11:13

Gyönyörű videót adott ki az a 22 napot felölelő adat, amit a Suomi NPP nevű Föld-figyelő műhold sugárzott vissza a Nemzeti Éghajlat Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) munkatársainak. A műhold egyik kamerája, aminek érzékeny szenzora a látható fény spektrumán túl még infravörös tartományban is képes az érzékelésre, eredeti rendeltetése szerint a földi fényforrások vizsgálata miatt került a szerkezetre, a 2012 áprilisa és októbere között rögzített képeken azonban nem erdőtüzek, a sarki fény vagy a Hold fényét visszaverő felhők, hanem a városok éjszakai fényei látszanak.

Az ember kreálta fényforrások figyelése nemcsak azért fontos, mert a lenti videóhoz hasonló eredményeket ad, hanem mert így nyomon követhető a városiasodás térnyerésének sebessége, illetve jó viszonyítási alapot kapunk az egyes vidékek technológiai fejlettségéről is. Érdekes megfigyelni például a Nílus vidékét vagy azt, hogy az Egyesült Államok belső területeinek keleti fele mennyivel sűrűbb fényforrás, mint a nyugati részek.

A Suomi NPP 800 kilométerrel a felszín felett kering, és általában csak a Föld egy kis szegletét látja egyszerre. A videón látható nagytotálhoz 2,5 terabájtnyi adatot kellett összefűzni. Az így kapott fényeket a korábbi, Kék márvány nevű projekt keretein belül kapott felvételekre rádolgozva alakult ki az alábbi végeredmény.

Rovatok