Index Vakbarát Hírportál

Indiából származnak az európai romák

2012. december 7., péntek 12:27

Egy nemzetközi kutatócsoport genetikai elemzéssel megállapította, hogy a legnagyobb európai kisebbség, a romák elődei 1500 évvel ezelőtt útra kelve Északnyugat-Indiából vándoroltak Európába.

A mai romák változatos nyelvhasználata, életmódja és vallása ellenére Európa-szerte élő csoportjaik közös, összetett múlton osztoznak. A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány szerint mindez 1500 évvel ezelőtt, Északnyugat-Indiában kezdődött. A tanulmány az első, a teljes genomra kiterjedő elemzése a romák eredetének és demográfiai történetének.

A romák képviselik a legnagyobb kisebbségi csoportot Európában, körülbelül 11 millióan tartoznak közéjük. Ez azt jelenti, hogy teljes európai népességszámuk összemérhető számos európai ország lakosságával.

Történelmi hiányosságok

David Comas, a spanyolországi Pompeu Fabra Egyetem kutatója elmondta, hogy azért érdekelte őket az európai romák népességtörténetének feltárása, mert miközben fontos hányadát képezik az európai lakosságnak, a marginális helyzetük sok országban befolyásolja a tudományos kutatásokban való szereplésüket is.

A cigány emberek nem rendelkeznek írott történelmi feljegyzésekkel eredetükről és szétszóródásukról. Hogy kitöltsék ezeket a hiányokat, Comas és Manfred Kayser, a hollandiai Rotterdami Erasmus Egyetem kutatója európai kutatótársaikkal közösen a teljes genomra kiterjedő adatokat gyűjtött 13 európai roma népcsoporttól, hogy igazolják a korábbi nyelvészeti tanulmányok indiai eredetre vonatkozó megállapításait.

A genetikai elemzés eredménye a földrajzi eredetet pontosította, India északi-északnyugati részére tette, időpontját pedig mintegy 1500 évvel ezelőttre tette. Bár a közel-keleti és kaukázusi régiókon való áthaladás fontos hatással volt a cigány nép által beszélt romani nyelvre, a kutatók kevés bizonyítékot találtak arra, hogy közös genetikai eredetük volna az európai romáknak és a vándorlásuk során érintett területeken ma élő embereknek, vagyis csekély keveredés történhetett a helyiekkel.

Miután Európába értek, a romák különböző térségekben kezdtek el letelepedni. A kutatók úgy vélik, 900 évvel ezelőtt a Balkánon élő népesség vált szét, és indult tovább Európa más-más tájai felé. A genetikai elemzés azt mutatja, hogy az ott élő népekkel már volt bizonyos mértékű, de nem jelentős keveredésük a romáknak. Kayser szerint a mostani tanulmány egyértelműen igazolja, hogy a roma genetikai örökség megismerése szükséges ahhoz, hogy Európa genetikai jellemzése befejeződhessen.

Rovatok