Index Vakbarát Hírportál

Kazahsztán átvenné Bajkonur irányítását

2012. december 10., hétfő 10:56

Kazahsztán a bajkonuri orosz űrközpont haszonbérleti szerződésének felmondását fontolgatja - jelentette be hétfőn a közép-ázsiai ország űrhivatalának vezetője. Talgat Muszabajev a parlamentben azt mondta: mérlegelik azokat a javaslatokat, amelyek alapján a Bajkonurban lévő űrközpontot kazah fennhatóság alá helyeznék. Muszabajev szerint fokozatosan vonnák ki az orosz fennhatóság alól a rakéták felbocsátó állásait, valamint Bajkonur városát, ahol a szakértők laknak.

Oroszország egy 2050-ig érvényes megállapodás értelmében évente 115 millió dollárt fizet a szovjet időkben épített űrközpontért, amelynek az üzemeltetésére további 160 millió dollárt költ évente. A kazahsztáni űrközpontról 1994-ben kötöttek megállapodást, amiről Muszabajev hétfőn azt mondta, hogy ez a dokumentum már idejét múlta.

Egyelőre nem világos, hogy mi késztette a kazahokat a haszonbérleti szerződés felülvizsgálatának kezdeményezésére. Ismert azonban, hogy az ország jelentősebb szerepet szeretne betölteni az űriparban. Muszabajev szerint Nurszultan Nazarbajev kazah elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin már korábban rendelkezett arról, hogy dolgozzanak ki egy új megállapodást Bajkonurról.

Megfigyelők aggódnak amiatt, hogy Bajkonur Kazahsztánhoz kerülhet, mert az a szakértők elvándorlását jelentené. A Bajkonurban dolgozó 70 ezer ember négytizede orosz állampolgár, míg a többiek kazahok. Bár a város hivatalosan Kazahsztán területén fekszik, azt Oroszország bérli. A biztonsági szolgálatot közösen adják, a boltokban kazah és orosz pénzzel lehet fizetni, de inkább az utóbbit részesítik előnyben.

A terméketlen sztyeppén fekvő városban az utóbbi években rohamosan romlottak a viszonyok. Vannak elhagyott épületek, nőtt a bűnözés, komoly mértékben romlott a közszolgáltatások színvonala.

Rovatok